Wist u dat ?

Het ANW gat
De meeste mensen staan zelden stil bij de financiële gevolgen van een overlijden. En slechts weinigen realiseren zich, dat in vele gezinnen de hoogte van het inkomen van de achterblijvende partner sterk zal terugvallen. De reden daarvan is, dat de overheid de ‘zorgtaak’ meer en meer afbouwt en voorzieningen die er in het verleden vanuit de overheid waren, zijn sterk verminderd. Wat nog rest is de ANW, de algemene nabestaanden wet. Maar die wet is inmiddels niet meer dan een basisvoorziening. Voor een goede voorziening zult u in belangrijke mate zelf moeten zorgen. Door een pensioen of andersoortige verzekering. Hier kunt u uitrekenen wat u voor een gewenst inkomen zelf zult moeten verzekeren.

Aansprakelijkheidsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering is geen ‘Haarlemmerolie’ voor alles wat u doet. Ze vergoedt in principe alleen de schade waarvoor u wettelijk aansprakelijk bent. En dat bent u niet wanneer er bij windkracht 12 een pan van uw dak afwaait en bij de buren door de glazen serre gaat. De wetgever noemt dit overmacht. En in zo’n geval zal uw verzekeraar dus in principe niet betalen.

Uw verzekering betaalt òòk niet wanneer u schade toebrengt aan iets wat u leent. In verzekeringstermen heet dit ‘opzicht’. U bent in principe wel aansprakelijk voor het ontstaan van de schade, maar de verzekeringmaatschappij sluit dit risico in de polisvoorwaarden uit.

Brandverzekeringen
Over het fenomeen ‘onderverzekering’ bestaan veel misverstanden. Het ontstaat doordat het verzekerd bedrag lager is dan het had moeten zijn. Uw huis is bijvoorbeeld verzekerd voor € 200.000,- terwijl het € 400.000,- kost om het te herbouwen.

Dat u, wanneer uw huis volledig afbrandt, dan maar € 200.000,- ontvangt, begrijpt iedereen wel. Maar dat u van iedere “kleinere” schade ook maar de helft ontvangt, is voor menigeen een onaangename verrassing.

Een goed advies en een permanente controle zijn daarom van groot belang om dit soort problemen te voorkomen. Wij helpen u daarbij.

Ook al bent u tegen ‘nieuwwaarde’ verzekerd; u ontvangt niet altijd de nieuwwaarde bij een schade. Uitzonderingen zijn onder meer:

  • Antiek.
  • Zaken waarbij de dagwaarde minder is dan de 50% van de nieuwwaarde (het percentage kan van maatschappij tot maatschappij verschillen).
  • Zaken waarvoor in de polis een vaste afschrijvingsregeling is afgesproken.
  • Zaken die aan het gebruik zijn onttrokken waarvoor ze zijn bestemd (denk aan een kinderwagen die u alleen uit nostalgie bewaart).

Motorrijtuigenverzekering
De B/M-korting (no-claim) is in bepaalde gevallen overdraagbaar.

De combinatie van motor- èn autoverzekering kan behoorlijk veel premie schelen.

Overige verzekeringen
Niet alle reisverzekeringen kennen standaard de werelddekking. En zonder werelddekking bent u bijvoorbeeld in 98% van Turkije (met inbegrip van de populaire badplaatsen) niet verzekerd.

Wanneer u uw fiets via de fietsenmaker verzekert, krijgt u meestal geen geld in handen, maar zult u er een nieuwe fiets moeten kopen. Verzekert u uw fiets via ons, dan krijgt u bij een diefstalschade geld uitgekeerd.

Twee keer per jaar een losse reisverzekering en u bent in principe met een doorlopende reisverzekering al goedkoper uit.

In plaats van een ‘Schoolongevallenverzekering’, kunt u beter het gehele gezin verzekeren. Dat kost nauwelijks iets meer en de voorwaarden zijn uitgebreider.

Veel reisverzekeringen verzekeren zaken die u ook al op andere polissen hebt verzekerd. Dat is zonde van de premie. Onze ‘modulaire’ reisverzekering voorkomt dat probleem. U verzekert alleen wat noodzakelijk is.

‘Orthodontie’ is in, maar kost veel geld en bijna alle verzekeraars betalen deze kosten maar voor een klein gedeelte. De juiste keuze kan u vele duizenden euro’s schelen.

Hypotheek
De nominale rente is de rente die in de rentelijsten van de hypotheekverstrekkers staat. Bij het nominale tarief wordt er vanuit gegaan dat u uw rente jaarlijks achteraf betaalt, terwijl u in de praktijk de rente per maand zult betalen. Doordat u maandelijks betaalt, loopt u rente-inkomsten mis. Daardoor is de werkelijke rente (de effectieve rente) iets hoger dan de nominale rente.
Het verschil tussen de nominale en effectieve rente is overigens heel klein (gemiddeld zo’n 0,15%).

Vlasakker 1, Montfoort   Telefoon: 0348 - 472215                      Privacyverklaring